Δραστηριότητες / Εκδηλώσεις κατά τη διετία Δεκέμβριος 2013 - Δεκέμβριος 2015


Ενδιαφέρον το σεμινάριο του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων

με τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη




Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στο τρικαλινό κοινό το βιωματικό σεμινάριο που διοργάνωσε χτες ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, με θέμα «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος», με εισηγητή τον κ. Δήμο Αβδελιώδη, σκηνοθέτη.
Στην εναρκτήρια προσφώνηση, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση, παρουσίασε αδρομερώς το σημαντικό έργο του.
Στη συνέχεια, ο ομιλητής ανέλυσε τη μέθοδό του πάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια.Όπως λέει ο ίδιος, κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευτεί σωστά, για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των εικόνων, των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του.
Οι συμμετέχοντες αποπειράθηκαν να αποδώσουν, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, το «Μοιρολόγι της φώκιας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στο όλο εγχείρημα βοήθησαν οι ηθοποιοί Θεμιστοκλής Καρποδίνης και Αγάπη Μανουρά, οι οποίοι συμμετέχουν στην παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι ηθοποιοί ερμήνευσαν αποσπάσματα από την παράσταση, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης ερμήνευσε αποσπάσματα από την παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» που ανεβαίνει στα Αρχαία Ελληνικά.
Ήταν μια βραδιά μυσταγωγίας που γοήτευσε το κοινό, το οποίο χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές της.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη )

trikalanews, 16-12-2015
trikalaola, 16-12-2015


Διεισδυτικές ματιές στο έργο του Βιζυηνού από τον Λάμπρο Βαρελά

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η φιλολογική εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 27 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, με ομιλητή τον διακεκριμένο συμπολίτη Λάμπρο Βαρελά, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία αναφέρθηκε στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του προσκεκλημένου.
Η εισήγηση, το θέμα της οποίας ήταν «Ο Βιζυηνός μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, μεταξύ μυθοπλασίας και αυτοβιογραφίας», δοκίμασε να αναδείξει τους επίμονους μύθους που περιβάλλουν τη ζωή και το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού, του φτωχού και καλόβολου παιδιού, του παραγκωνισμένου συγγραφέα και του καλλιτεχνικού δημιουργού που παρήγαγε σημαντικά έργα λόγω της τρέλας του. Ο ομιλητής, που κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ειδική μελέτη για την υποδοχή του Βιζυηνού από την κριτική (Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος. Η κριτική πρόσληψη του Γ. Μ. Βιζυηνού, 1873-1896, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2014), παρουσίασε νέα στοιχεία για την πρόσληψη του βιζυηνικού έργου από την κριτική της εποχής του, τα οποία κλονίζουν και ανατρέπουν την εικόνα που επικρατούσε επί πολλές δεκαετίες ότι ο θρακιώτης συγγραφέας παραγκωνίστηκε από το λογοτεχνικό κατεστημένο και την κοινωνία του καιρού του. Αυτή την εικόνα την ενίσχυσε το δραματικό γεγονός της διανοητικής ταραχής που βίωσε ο συγγραφέας και ο εγκλεισμός του στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο, εξελίξεις που προσέδωσαν μυθιστορηματική διάσταση στη ζωή του Βιζυηνού. Παράλληλα, ο ομιλητής έθιξε το ζήτημα της αυτοβιογραφικής διάστασης των διηγημάτων του Βιζυηνού, διάσταση η οποία συχνά οδήγησε αρκετούς μελετητές να συγκροτούν τη βιογραφία του αποκλειστικά με βάση τις σχετικές πληροφορίες που προκύπτουν από τα διηγήματά του. Τα κείμενα όμως αυτά είναι λογοτεχνικά έργα, μυθοπλασίες δηλαδή, και προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες συμβάσεις του είδους, άρα, ενώ η βάση μπορεί να είναι αυτοβιογραφική, ο χειρισμός τους είναι μυθοπλασιακός, και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή επιφύλαξη ως αξιόπιστη αυτοβιογραφική μαρτυρία.
Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την εισήγηση και έθεσε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalain, 28-3-2015

trikkipress, 29-3-2015




Εξαιρετικό αφιέρωμα στην Κούλα Αδαλόγλου από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων




Μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στη Σουίτα. Πλήθος τρικαλινών απόλαυσαν το τιμητικό αφιέρωμα του Συνδέσμου Φιλολόγων στο έργο της φιλολόγου-ποιήτριας-πεζογράφου Κούλας Αδαλόγλου. Η φιλόλογος Λίλια Τσούβα με τρόπο εμπεριστατωμένο και διεισδυτικό μίλησε για το σύνολο του έργου της ποιήτριας, τόσο το φιλολογικό, όσο και το λογοτεχνικό. Αποσπάσματα διάβασαν οι Μαρία Δήμζα, Ευαγγελία Δήμου, Φώτης Πάλλας και Γεωργία Κολοβελώνη. Η ίδια η ποιήτρια διάβασε ανέκδοτα ποιήματά της. Η βραδιά πλαισιώθηκε από μουσική. Οι ταλαντούχοι μουσικοί της πόλης μας Μάριος Παπαστάθηςκαι Ορέστης Κρικώνης έπαιξαν διασκευές από κλασικά jazz και jazz swing κομμάτια και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikkipress, 16-2-2015
trikalanews, 16-2-2015


Μια… φιλολογική πίτα




Όχι, δεν χρησιμοποίησαν ρητά από αρχαία κείμενα, ούτε ανέλυσαν γερούνδιο στα λατινικά, ούτε ζήτησαν αιτιολόγηση για τον παντεπόπτη παρατηρητή. Απλώς, έκοψαν την πίτα τους οι τρικαλινοί φιλόλογοι, δηλαδή τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων. Το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στη Σουίτα, όπου ο Αντιπρόεδρος κ Χρ. Βοζίκης (στη φωτό με τη γραμματέα κ. Αννα Παπαβασιλείου) ευχήθηκε για το νέο έτος,. Υπενθυμίζονται, φυσικά, οι εκδηλώσεις που με ακαδημαϊκούς πραγματοποίησε το 2014 ο Σύνδεσμος, ενώ και για το νέο έτος, προγραμματίζονται παρεμβάσεις προς επιστημονική εμβάθυνση όλων. Παραβρέθηκε ο διευθυντής του 3ου Λυκείου κ. Ευαγ. Αργυρόπουλος, ενώ το φλουρί κέρδισε η κ. Ειρήνη Μιχαήλ, από το Λύκειο Πύλης.

trikkipress, 3-2-2015


Καθήλωσε το Τρικαλινό κοινό ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Παπαγγελής



Με μια υψηλού επιπέδου ομιλία με θέμα «Τα χρώματα του έρωτα: η αρχαιολογία του ρομαντικού πάθους», καθήλωσε το Τρικαλινό κοινό ο Θεόδωρος Παπαγγελής, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ακαδημαϊκός, ο οποίος μίλησε χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων.
Στην εναρκτήρια προσφώνηση, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση και παρουσίασε αδρομερώς το πολυσχιδές έργο του, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα πολιτισμικό «αφήγημα», που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της ιστορίας των ιδεών, για την ιστορία του λεγόμενου «Ρομαντικού έρωτα» από την Αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Ο ομιλητής διερεύνησε την εμφάνιση του Ρομαντικού έρωτα, ξεκινώντας από τους τροβαδούρους του Μεσαίωνα και εξετάζοντας τους γενεσιουργούς παράγοντες της μεσαιωνικής παράδοσης που κληροδότησαν αυτή την ρομαντική αντίληψη του ερωτικού πάθους. Διερεύνησε την Αρχαία Ελληνική και Λατινική λογοτεχνία, για να καταλήξει, μέσα από την αναφορά ποικίλων θεωριών επί του θέματος, στο συμπέρασμα ότι ήταν περισσότερο η ερωτική ελεγειακή ποίηση των Λατίνων που ύμνησε τον Ρομαντικό έρωτα.
Με το πέρας της ομιλίας, το κοινό έθεσε ενδιαφέροντα ερωτήματα και ακολούθησε εκτενής ποιοτική συζήτηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη )

trikalanews, 20-1-2015
trikkipress, 21-1-2015


Επιτυχής η ημερίδα για νέες τεχνολογίες και καινοτόμες δράσεις Φιλολόγων







Το καθιερωμένο φιλολογικό ραντεβού του Ιουνίου φέτος μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο κι έτσι οι Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων και οι φιλόλογοι του νομού συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 25-9 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων, όπου διεξήχθη η ημερίδα με θέμα «Προτάσεις διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών». Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν διδακτικά σενάρια με χρήση Νέων Τεχνολογιών που εφαρμόστηκαν από εκπαιδευτικούς στην τάξη. Παρουσίασαν εργασίες τους οι εκπαιδευτικοί: Βασίλειος Παπακώστας, Ευαγγελία Γραμμένου, Γεωργία Χασιώτη, Μαρία Φωτιάδου, Αργύρης Νίκας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων δράσεις που αφορούσαν την καλλιέργεια φιλαναγνωσίας στους μαθητές αλλά και τη Δημιουργική Γραφή, με την ποίηση να έχει προεξάρχοντα ρόλο. Παρουσίασαν εργασίες τους οι εκπαιδευτικοί: Γεωργία Κολοβελώνη, Αλέξανδρος Βαναργιώτης, Αμαλία Ηλιάδη, Μαργαρίτα Πατουλιώτη, Γεώργιος Βασιλείου, Αγαθοκλής Αζέλης.

trikkipress, 28-9-2014


Άλκη Ζέη: Η Ελλάδα μέσα μας





Η Αλκη Ζεη είναι πλέον η (μυθ)ιστοριογράφος της ζωής μας. Αυτή που, με περισσή καλλιτεχνία και πένα που ζωγραφίζει (με) τις λέξεις, κατορθώνει να διεισδύσει στην ψυχή της Ελλάδας, γυμνώνοντας τις δικές της αναμνήσεις και την ίδια της τη ζωή. Παρουσιάζει, δε, τα στοιχεία που συνθέτουν ένα τέλειο μυθιστόρημα: σασπένς, ένταση, μυστήριο, πάθη, δράση, ιστορίες προσωπικές, περιβάλλον με πολιτικά γεγονότα.
Δηλαδή, η ίδια η χώρα μας τα χρόνια, πριν η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» ζήσει όσα έζησε. Οταν η κυρία Ζέη ως παιδί, διάλεγε τα μολύβια της, μάθαινε τη ζωή και αποφάσιζε να ακολουθήσει τον δρόμο τον προοδευτικό σε αυτή τη ζωή. Εχουν σημασία, τελικά, το νόημα και η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα βιβλία της.
Διότι η «Σουίτα» ήταν κατάμεστη – και πολύ μικρή για μια τέτοια συνάντηση -, περιμένοντας όλοι ανεξαιρέτως να ακούσουν.
Τι να ακούσουν; Τα πάντα! Οι ερωτήσεις αφορούσαν σε «απλές» απορίες των παιδιών, αλλά και σε πιο πολιτικά προσωπικές, για το αν υπήρξε απογοήτευση από την πτώση των καθεστώτων των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Η κάθε ερώτηση, εξάλλου, εξέφραζε την προσωπική αδημονία όσων εκφράστηκαν (διότι οι περισσότεροι παριστάμενοι, ρουφούσαν ζωή), να επικοινωνήσουν με τη μεγάλη μας συγγραφέα. Και δεν είναι υπερβολή ο συγκεκριμένος επιθετικός προσδιορισμός. Τόσα και τόσα βιβλία, που δεν είναι μυθιστορήματα, αλλά… είναι. Που είναι παιδικά, αλλά… δεν είναι. Που είναι προσωπικά, αλλά… δεν είναι. Τόσες και τόσες αφηγήσεις και γεγονότα, από μια ζωή που, για άλλους, είναι απλώς ταινία φαντασίας.

Σε ένα απόσπασμα του βιβλίου «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», που διάβασε η εκ Λαρίσης κ. Μπούρα, των εκδόσεων Μεταίχμιο, αναφέρεται ότι, ένα συγκεκριμένο κείμενο θα το έδινε η κ. Ζέη «στη Διδώ». Δηλαδή, εντάξει, τόσο απλά: θα το έδινε στη Διδώ.
Τη Διδώ Σωτηρίου με τα «Ματωμένα Χώματα», που ήταν αδελφή της Ελλης Παππά, της συντρόφου του Νίκου Μπελογιάννου. Και η νεαρά Αλκη Ζέη, σε μια σκηνή που μόνο να φανταστούμε μπορούμε, συναντούσε και συζητοούσε με τον Χατζηδάκι και τον Ελύτη, τον Μποστ, τον κάθε διανοούμενο, και σκεπτόμενο, και αγωνιστή της εποχής εκείνης, έτσι απλά, ως παρέα μεγαλουργούσα, ως καθημερινότητα, ως πτυχή μιας ζωής με στόχονα αλλάξει τα πάντα – ή, τέλος πάντων, ό,τι πιστευε ο καθένας ότι ήθελε να αλλάξει.
Κι εμείς τα διαβάζουμε όλα αυτά σαν σε κείμενο στα όρια μύθου και πραγματικότητας, ενώ για κείνη ήταν απλώς η ζωή της…
Η δρ. Γλωσσολογίας, κ. Αλεξάνδρα Χιώτη (και ως οργανωτική γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση) με πιο φιλολογικούς όρους παρουσίασε το σύνολο του έργου της. Ο Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος κι αυτός, μίλησε ουσιαστικά και παραστατικά για το βιβλίο (ναι, είναι δύσκολο να γράψω για τον αδελφό μου). Αλλά η ουσία της εκδήλωσης του βιβλιοπωλείου Τσιοπελάκου, το βράδυ της Τρίτης 29 Απριλίου, ήταν ότι πλέον, η Αλκη Ζέη δεν είναι ούτε η γιαγιά που θα θέλαμε πολλοί να έχουμε, όπως είχα γράψει προ 12 ετών, όταν είχε ξαναέλθει στα Τρίκαλα (χωρίς να προσβάλλω ουδεμία γιαγιά, αφού κάθε μία είναι μοναδική προσωπικότητα), ούτε η αρραβωνιαστικιά των νεανικών μας χρόνων. Είναι, τελικά, η Ελλάδα μας. Και για αυτό, την ευχαριστούμε.

Θανάσης Μιχαλάκης
trikkipress.gr, 1-5-2014



Βραδιά ποίησης και συναισθημάτων



Μια βραδιά ποίησης με τα όλα της, αυτή που απόλαυσαν οι τρικαλινοί λάτρεις των στίχων, την Παρασκευή στις «Κηρήθρες». Σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων, στο βιβλιοπωλείο αναγνώστηκαν ποιήματα από πολλούς συμπολίτες. Ποιήματα διαφορετικών ειδών, μορφής και έκφρασης. Ο καθένας επέλεξε ένα αγαπημένο ποίημα και το απήγγειλε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα, αφού συνήθως επρόκειτο για μελετημένες και προσεγμένες απαγγελίες.

Ενδιάμεσα, συνοδεία πιάνου υπό τον Ανδρέα Τσέγα, οι Απόστολος Κουρσοβίτης, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Χασιώτης και Αγγελική Κουτελέκου, ερμήνευαν στίχους από μελοποιημένα, αγαπημένα ποιήματα.
Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την ανάγκη έκφρασης μέσω στίχων.



trikkipress,22-3-2014


Γοήτευσε το κοινό ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς



Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Γκανά, το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ., είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή 7 Μαρτίου στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες». Ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας, ο οποίος παρουσίασε το ποιητικό έργο του τιμώμενου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ποιητικός κόσμος του Γκανά, που φυλάσσεται και μεταφέρεται αλώβητος στη συνείδηση της γλώσσας του, περιέχει την ιστορική γνώση που διαμορφώνει τον τόπο και τις ιδεολογίες και αποφέρει τη συναίσθηση της πανανθρώπινης μοίρας, η οποία προβάλλεται στην ποίησή του τόσο μικροκοσμικά όσο και μακροκοσμικά». Ο Μιχάλης Γκανάς διάβασε ποιήματά του, γοητεύοντας το κοινό, και απάντησε σε ερωτήσεις.
Ποιήματα διάβασαν επίσης οι: Παρασκευή Αλέξη, Γεωργία Κολοβελώνη, Ναυσικά Μουλά, Άννα Ντιναπόγια, Κατερίνα Καλλιάρα, Δημήτρης Τσολάκης, Ελένη Αλεξίου.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη )

trikalapost.gr, 10-3-2014
trikalanews.gr

Η ποίηση ως ζωή

Με έναν ποιητή, ή έχεις πολλά να πεις ή απλώς τον ακούς και οι σκέψεις στριφογυρίζουν συνεχώς, επί μέρες. Με τον Μιχάλη Γκανά, που αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων ποιητών του τόπου μας, συνέβησαν και τα δύο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Τρίκαλα, στο βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες». Παρουσίασε ο ίδιος σκέψεις και ποιήματά του, αναφέρθηκε στις εμπνεύσεις και τα πιστεύω του, σκιαγράφησε την ποίηση, απάντησε σε ερωτήσεις και άφησε πολλές να απαντηθούν από τους τρικαλινούς που κατέκλυσαν τον χώρο του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες». Η ποίηση, εξάλλου, είναι τόσο προσωπική, που μετατρέπεται σε πανανθρώπινη. Οπότε, είναι δυνατόν να ξεπηδούν ερωτήματα που απαντώνται, αλλά με τη σειρά τους δίνουν τη θέση τους σε άλλα ερωτήματα κ.ο.κ. Ετσι κι αλλιώς, μια συζήτηση με τον ποιητή, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων σε συνεργασία με τον ΦΙΛΟΣ, είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ποιητικός κόσμος του Γκανά, που φυλάσσεται και μεταφέρεται αλώβητος στη συνείδηση της γλώσσας του, περιέχει την ιστορική γνώση που διαμορφώνει τον τόπο και τις ιδεολογίες και αποφέρει τη συναίσθηση της πανανθρώπινης μοίρας, η οποία προβάλλεται στην ποίησή του τόσο μικροκοσμικά όσο και μακροκοσμικά». Μάλιστα, έγινε και ανάγνωση ποιημάτων, από τους: Παρασκευή Αλέξη, Γεωργία Κολοβελώνη, Ναυσικά Μουλά, Άννα Ντιναπόγια, Κατερίνα Καλλιάρα, Δημήτρης Τσολάκης, Ελένη Αλεξίου. Οπότε, νέος γύρος σκέψεων και συναισθημάτων…

Θανάσης Μιχαλάκης
trikkipress.gr, 10-3-2014


Επιτυχημένη η ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων για την Ιστορία




Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου η ημερίδα με θέμα «Διδάσκοντας Ιστορία σε κρίσιμους καιρούς», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη τόνισε ότι «στόχος της ημερίδας είναι να δούμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και πώς μπορούμε επίμαχα και συγκρουσιακά θέματα, όπως είναι ο Ναζισμός, να τα διδάξουμε στο ελληνικό σχολείο, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη εποχή, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και στην ανάπτυξη υγιούς ιστορικής και πολιτικής συνείδησης στους μαθητές μας». Η έναρξη της ημερίδας έγινε με την παρουσίαση του βιβλίου «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου: από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση» (επιμέλεια Άγγελου Παληκίδη), από τον Αγαθοκλή Αζέλη, Διδάκτορα Ιστορίας. Στη συνέχεια, ο Άγγελος Παληκίδης, Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέπτυξε το θέμα «Τι (δεν) διδάσκουμε για το Ναζισμό στο ελληνικό σχολείο», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες του σχολείου και γενικότερα της εκπαίδευσης, μπορούμε να προτείνουμε τρόπους για την προσέγγιση αυτών των ζητημάτων, ώστε η εκπαίδευσή μας να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη δημιουργία μιας ελεύθερης δημοκρατικής συνείδησης». Κατόπιν, η Βασιλική Σακκά, Ιστορικός, Διδάκτωρ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Ιστορία-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας, ανέπτυξε το θέμα «Προσεγγίζοντας την ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Στοχοθεσία και διαχείριση της ύλης σε ένα δύσκολο πλαίσιο», προτείνοντας τρόπους διδασκαλίας της Ιστορίας που οδηγούν στην καλλιέργεια της ιστορικής σκέψης των μαθητών. Τέλος, η Κατερίνα Μπρεντάνου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Θεατρολόγος-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά, ανέπτυξε το θέμα «“ Εχθροί της δημοκρατίας: ο Ναζισμός”: το διδακτικό υλικό του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων», παρουσιάζοντας υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς στην τάξη.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος εκπαιδευτικών αλλά και τρικαλινών πολιτών.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη )

trikalaola, 23-2-2014
trikalain, 23-2-2014

Ημερίδα στα Τρίκαλα για το πώς διδάσκεται σε κρίσιμους καιρούς η Ιστορία

Μια εξαιρετική και άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Τρικάλων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων και με θέμα «Διδάσκοντας Ιστορία σε κρίσιμους καιρούς».
Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr παρουσιάστηκε το βιβλίο «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου: από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση», από τον Αγαθοκλή Αζέλη, Διδάκτορα Ιστορίας.
Ο Άγγελος Παληκίδης Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέποτυξε το θέμα «Τι (δεν) διδάσκουμε για το Ναζισμό στο ελληνικό σχολείο», η Βασιλική Σακκά Ιστορικός, Διδάκτωρ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Ιστορία-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας το θέμα «Προσεγγίζοντας την ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Στοχοθεσία και διαχείριση της ύλης σε ένα δύσκολο πλαίσιο» και η Διδάκτωρ Ιστορίας, Θεατρολόγος-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά Κατερίνα Μπρεντάνου, το θέμα «Εχθροί της δημοκρατίας: ο Ναζισμός- Το διδακτικό υλικό του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων».
trikalanews, 21-2-2014



Ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Γιώργο Βαλταδώρο

παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα




Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιώργο Βαλταδώρο (Καρδίτσα 1897- Αθήνα 1930) παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε βιβλιοπωλείο της πόλης.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων και ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων σε μια προσπάθεια να γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό πρόσωπα και κείμενα της ελληνικής γραμματείας, τα οποία είναι σχεδόν άγνωστα.
Διαβάστηκαν τα διηγήματα «Βιρβιρίτσα», «Γήταυρος», «Η νεραϊδοχτυπημένη», «Η καταραμένη», «Το ρολόι που σταμάτησε» από τις Έλλη Μπαντέκα, Τζούλια Σαμαρά, Ρούλα Μερεντίτη, Παρασκευή Αλέξη, Ναυσικά Μουλά.
Αναφορά στο έργο του συγγραφέα, ο οποίος υπήρξε και πρωτοπόρος, για την εποχή του ζωγράφος, έκανε ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

trikalanews, 5-2-2014
trikalain
trikkipress



Μια… φιλολογική κοπή πίτας




Εξω από την αίθουσα αλλά μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων έκοψαν χθες την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.
Στη Σουίτα Art Café συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα του Συνδέσμου και τα… φιλολογικά ζητήματα.

Η πρόεδρος κα. Γεωργία Κολοβελώνη και ο αντιπρόεδρος κ. Χρ. Βοζίκης ευχήθηκαν καλή χρονιά στα μέλη. Τα δώρα από τα φλουριά ήταν, φυσικά, βιβλία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων και διευθύντρια του 7ου Λυκείου κα Βασιλική Κάκλα.

Οι τυχερές της βραδιάς οι οποίες κέρδισαν το φλουρί ήταν η Γεωργία Μπακατσή και η Άννα Παπαβασιλείου.

trikkipress, 27-1-2014

trikalain, 27-1-2014


Νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, μετά τις αρχαιρεσίες της 20ης Δεκεμβρίου 2013, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 22 Δεκεμβρίου 2013 με την εξής σύνθεση :

Πρόεδρος: Γεωργία Κολοβελώνη
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Βοζίκης
Γενική Γραμματέας: Άννα Παπαβασιλείου
Οργανωτική Γραμματέας: Αλεξάνδρα Χιώτη
Ταμίας: Γεωργία Μπακατσή
Ειδικός Γραμματέας: Χριστόφορος Τριάντης
Έφορος Βιβλιοθήκης: Παρασκευή Μυλωνά

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη )

trikalaola, 23-12-2013
trikalanews, 24-12-2013




Εκλογές και νέο Δ.Σ. στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων

Πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Φιλολόγων, στον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Τρικκαίων για τη στέγαση των γραφείων τους (απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου, δίπλα στο 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο).
Η απερχόμενη Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη προέβη σε απολογισμό δράσης της τρέχουσας διετίας (Δεκέμβριος 2011 – Δεκέμβριος 2013), η οποία περιελάμβανε πλήθος δράσεων, αφού ο Σύνδεσμος έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στα τοπικά δρώμενα, τόσο στη μακρά πορεία του από το έτος ίδρυσής του (1984), όσο και κατά την τελευταία διετία.
Όσον αφορά στις δραστηριότητες του Συνδέσμου, τόνισε ότι «κατά την τρέχουσα διετία, έχοντας ως στόχο την, κατά το δυνατόν, στήριξη του έργου των φιλολόγων, διοργανώσαμε επιμορφωτικές ημερίδες που άπτονται φιλολογικών ζητημάτων, όπως η διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων με βάση τα Νέα Προγράμματα Σπουδών και η διδακτική με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών, με προσκεκλημένους ομιλητές διακεκριμένους φιλολόγους και καθηγητές Πανεπιστημίου. Επιπλέον, έγιναν ημερίδες με εισηγητές καθηγητές σχολείων του νομού Τρικάλων, αφού είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών μεταξύ εκπαιδευτικών που βιώνουν την καθημερινή σχολική πράξη. Καθώς στόχος του Συνδέσμου δεν είναι μόνο η παρέμβασή του σε ζητήματα που άπτονται της φιλολογικής επιστήμης και του διδακτικού έργου των φιλολόγων, αλλά και η εν γένει παρέμβασή του στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, διοργανώσαμε και εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως αφιερώματα σε λογοτέχνες, θεατρικά δρώμενα, βραδιές ποίησης και μουσικής. Με την τελευταία λογοτεχνική βραδιά, η οποία ήταν αφιερωμένη σε Έλληνες πεζογράφους, σηματοδοτήθηκε και η έναρξη λειτουργίας Λέσχης Ανάγνωσης, η οποία ευελπιστούμε ότι θα βρει απήχηση και θα εδραιωθεί ως θεσμός.»
Τέλος, η Πρόεδρος ευχαρίστησε τους φιλολόγους για την ενεργό συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου και τους κάλεσε να στηρίξουν το έργο του και στο μέλλον.
Στη συνέχεια η ταμίας Γεωργία Μπακατσή έκανε τον οικονομικό απολογισμό και ακολούθησαν εκλογές από τις οποίες προέκυψε νέο επταμελές διοικητικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής: Βοζίκης Χρήστος, Κολοβελώνη Γεωργία, Μπακατσή Γεωργία, Μυλωνά Παρασκευή, Παπαβασιλείου Άννα, Τριάντης Χριστόφορος, Χιώτη Αλεξάνδρα.
Εντός των επόμενων ημερών το Δ.Σ. θα συνεδριάσει για να ορίσει τον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη )

trikalanews, 22-12-2013

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η "Φαίδρα" και η "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΛΕΣΙΟΣ