Γοήτευσε το κοινό ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς



Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Γκανά, το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ., είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή 7 Μαρτίου στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες». Ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας, ο οποίος παρουσίασε το ποιητικό έργο του τιμώμενου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ποιητικός κόσμος του Γκανά, που φυλάσσεται και μεταφέρεται αλώβητος στη συνείδηση της γλώσσας του, περιέχει την ιστορική γνώση που διαμορφώνει τον τόπο και τις ιδεολογίες και αποφέρει τη συναίσθηση της πανανθρώπινης μοίρας, η οποία προβάλλεται στην ποίησή του τόσο μικροκοσμικά όσο και μακροκοσμικά». Ο Μιχάλης Γκανάς διάβασε ποιήματά του, γοητεύοντας το κοινό, και απάντησε σε ερωτήσεις.
Ποιήματα διάβασαν επίσης οι: Παρασκευή Αλέξη, Γεωργία Κολοβελώνη, Ναυσικά Μουλά, Άννα Ντιναπόγια, Κατερίνα Καλλιάρα, Δημήτρης Τσολάκης, Ελένη Αλεξίου.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη )

trikalapost.gr, 10-3-2014
trikalanews.gr

Η ποίηση ως ζωή

Με έναν ποιητή, ή έχεις πολλά να πεις ή απλώς τον ακούς και οι σκέψεις στριφογυρίζουν συνεχώς, επί μέρες. Με τον Μιχάλη Γκανά, που αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων ποιητών του τόπου μας, συνέβησαν και τα δύο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Τρίκαλα, στο βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες». Παρουσίασε ο ίδιος σκέψεις και ποιήματά του, αναφέρθηκε στις εμπνεύσεις και τα πιστεύω του, σκιαγράφησε την ποίηση, απάντησε σε ερωτήσεις και άφησε πολλές να απαντηθούν από τους τρικαλινούς που κατέκλυσαν τον χώρο του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες». Η ποίηση, εξάλλου, είναι τόσο προσωπική, που μετατρέπεται σε πανανθρώπινη. Οπότε, είναι δυνατόν να ξεπηδούν ερωτήματα που απαντώνται, αλλά με τη σειρά τους δίνουν τη θέση τους σε άλλα ερωτήματα κ.ο.κ. Ετσι κι αλλιώς, μια συζήτηση με τον ποιητή, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων σε συνεργασία με τον ΦΙΛΟΣ, είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ποιητικός κόσμος του Γκανά, που φυλάσσεται και μεταφέρεται αλώβητος στη συνείδηση της γλώσσας του, περιέχει την ιστορική γνώση που διαμορφώνει τον τόπο και τις ιδεολογίες και αποφέρει τη συναίσθηση της πανανθρώπινης μοίρας, η οποία προβάλλεται στην ποίησή του τόσο μικροκοσμικά όσο και μακροκοσμικά». Μάλιστα, έγινε και ανάγνωση ποιημάτων, από τους: Παρασκευή Αλέξη, Γεωργία Κολοβελώνη, Ναυσικά Μουλά, Άννα Ντιναπόγια, Κατερίνα Καλλιάρα, Δημήτρης Τσολάκης, Ελένη Αλεξίου. Οπότε, νέος γύρος σκέψεων και συναισθημάτων…

Θανάσης Μιχαλάκης
trikkipress.gr, 10-3-2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η "Φαίδρα" και η "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΛΕΣΙΟΣ