Δραστηριότητες / Εκδηλώσεις κατά τη διετία Δεκέμβριος 2011 - Δεκέμβριος 2013


Έλληνες πεζογράφοι στο επίκεντρο της Λογοτεχνικής βραδιάς του Συνδέσμου Φιλολόγων

 

Άγνωστα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων και παρευρέθησαν στη Λογοτεχνική βραδιά που διοργανώθηκε χτες βράδυ στο φιλόξενο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες».
Ο διακεκριμένος συμπολίτης ποιητής Ηλίας Κεφάλας και η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη διάβασαν διηγήματα του Θεόφιλου Φραγκόπουλου και του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία αντηλλάγησαν ενδιαφέρουσες απόψεις, τόσο όσον αφορά τα συγκεκριμένα έργα, όσο και τους συγγραφείς εν γένει και το σύνολο της λογοτεχνικής τους παραγωγής.
Όπως σημείωσε ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας ήταν μια ευκαιρία να ακουστούν διηγήματα άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα οποία θεωρούνται μικρά διαμάντια της Λογοτεχνίας. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Γεωργία Κολοβελώνη ευχαρίστησε τον ποιητή και ανέφερε ότι η πρώτη αυτή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας «Λέσχης Ανάγνωσης» του Συνδέσμου, η οποία θα συνεχιστεί με εκδηλώσεις ανά τακτά διαστήματα, ελπίζοντας να εδραιωθεί ως θεσμός.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalaola,19-11-2013



Πνευματική «τροφή» από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Τρικάλων

Συνεχίζει να προσφέρει πνευματική «τροφή» ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr διοργάνωσε απόψε στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες», λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε Έλληνες πεζογράφους, όπου ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας και η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη, ανέγνωσαν για το ακροατήριο αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας.

trikalanews,18-11-2013




Ενδιαφέρον το αφιέρωμα του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων

στον Κ.Π. Καβάφη










Μια εξαιρετική εισήγηση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τρικαλινοί το απόγευμα της Παρασκευής, με αφορμή το αφιέρωμα του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων στον Κ.Π. Καβάφη. Ομιλητής ήταν ο κ. Λάμπρος Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία ευχαρίστησε τον ομιλητή που αποδέχτηκε την πρόσκληση να μιλήσει για τον σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, στον οποίο είναι αφιερωμένο το έτος που διανύουμε, αφού έχει ανακηρυχθεί ως «έτος Καβάφη».
Η εισήγηση του κ. Βαρελά εστίασε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Κ. Π. Καβάφης στα ιστορικά του ποιήματα για τη μεταβατική περίοδο των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων. Ο ομιλητής επιχείρησε να δείξει ότι η περίοδος αυτή τράβηξε την προσοχή του Καβάφη, επειδή πρόκειται για μια πολύχρονη και επώδυνη μετάβαση από τον αρχαιοελληνικό στον πρώιμο βυζαντινό και από την παγανιστική θρησκεία στη χριστιανική. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι της εποχής να βιώνουν δραματικές συγκρούσεις και να βρίσκονται ενώπιον πολλών διλημμάτων. Και όλα αυτά, εντέλει, έλκουν τον ποιητή Καβάφη.
Ο συμπολίτης μας Πανεπιστημιακός εντυπωσίασε το ακροατήριο, το οποίο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την εισήγηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalaola, 12-10-2013
trikalanews


Διδασκαλία στα Τρίκαλα με νέες Τεχνολογίες

και Καινοτόμες Δράσεις Φιλολόγων (26-6-2013)




Πλήθος Φιλολόγων παρακολούθησε χθες στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα», την ημερίδα με θέμα «Προτάσεις διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών», η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων και τις Σχολικές Συμβούλους Φιλολόγων.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, τόνισε την ανάγκη «αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών με τρόπο δημιουργικό, έτσι ώστε, μέσα από έναν σαφή παιδαγωγικό σχεδιασμό, να έχουν μια προστιθέμενη αξία χρήσης και να συμβάλλουν στην ανανέωση της διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων».
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Ευαγγελή Κοτρώτσιου και Ιουλία Κανδήλα, οι οποίες συντόνισαν την ημερίδα, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημασία της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών και τόνισαν τα παιδαγωγικά οφέλη για τους μαθητές από τη χρήση ενεργητικών μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης.

Οι Εκπαιδευτικοί Σχολείων του Νομού Τρικάλων που παρουσίασαν εργασίες τους ήταν οι :

Δρ Αγαθοκλής Αζέλης (Μουσικό Σχολείο): «Η διερεύνηση της έννοιας της ποιητικότητας μέσα από τη μετάφραση. Το παράδειγμα του ποιήματος ΄΄Θερμοπύλες΄΄ του Κ.Π. Καβάφη»

Δρ Αλεξάνδρα Χιώτη (Μουσικό Σχολείο): «Πρόταση διδασκαλίας με ΤΠΕ στα Λατινικά Β' Λυκείου».

Γεωργία Κολοβελώνη, M.Ed., Επιμορφώτρια ΤΠΕ (Μουσικό Σχολείο) : «Ο μυστικός ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος. Πρόταση διδασκαλίας με ΤΠΕ στη Λογοτεχνία Β' Λυκείου».

Βασιλική Μαγκούφη (5ο Λύκειο Τρικάλων): «Οι μαθητές δημιουργούν με θέμα την αγάπη και τον έρωτα - Διδακτική παρέμβαση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Α΄ Λυκείου».

Ναυσικά Μουλά (1ο Λύκειο Τρικάλων): «Διδακτική παρέμβαση στο μάθημα της Ιστορίας της Α΄ Λυκείου».

Βασιλική Μαγκλάρα (6ο Λύκειο Τρικάλων): «Δραματοποίηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Λυκείου».

Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό και συζήτηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)




trikalanews, 27-6-2013
trikalaola,27-6-2013



 21-3-2013

Βραδιά ποίησης με… Τρικαλινές απαγγελίες




Τρικαλινοί πολίτες διάβασαν απόψε αγαπημένα τους ποιήματα σε εκδήλωση που διοργάνωσε, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή - ιατρού, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύνδεσμο Φιλολόγων. «Η ποίηση είναι για όλους. Αρκεί να μας αρέσει και να την αισθανόμαστε! Είναι πάντα επίκαιρη, περνά μηνύματα και αποτελεί καταφύγιο σε περιόδους κρίσης…», δήλωσε, στο trikalaola.gr, η πρόεδρος του Συνδέσμου κα. Γεωργία Κολοβελώνη.

trikalaola, 21-3-2013

Απαγγελίες ποιημάτων στο κτίριο «Μακρή» στα Τρίκαλα


Στην διοργάνωση βραδιάς ποίησης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, προχώρησε απόψε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων σε συνεργασία με την Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος «Λεωνίδα Κ. Μακρή-Ιατρού».
Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr στο κτίριο «Μακρή» στα Τρίκαλα και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να διαβάσει ποιήματα της επιλογής του.
trikalanews, 21-3-2013



 20-3-2013

Ποίηση και μουσική από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων και το Μουσικό Σχολείο







Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώθηκε χτες Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 μια εξαιρετική βραδιά ποίησης από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Τρικάλων και το Μουσικό Σχολείο.
Το πρώτο μέρος περιελάμβανε αναγνώσεις ποιημάτων από εκπαιδευτικούς του νομού Τρικάλων. Ακούστηκαν ποιήματα πολλών ποιητών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άγγελος Σικελιανός, ο Νίκος Καββαδίας, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιώργος Βαφόπουλος , η Κική Δημουλά, ο Σαρλ Μπωντλαίρ, η Άννα Αχμάτοβα. Στο δεύτερο μέρος, που ήταν αφιερωμένο στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, ακούστηκε μελοποιημένη ποίηση από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κοφίνα.
Τη βραδιά συντόνισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου φιλολόγων Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία κάνοντας μια σύντομη αναφορά στον ποιητή τόνισε τη διαχρονικότητα και το μεγαλείο της ποίησής του, αναφέροντας κάποιους χαρακτηριστικούς στίχους του :

«Και είδα τ' ανοιχτά παράθυρα σα μεγάλα βιβλία της ερημιάς,
όπου διάβασα το ποτέ και το τίποτα.
Κι έπρεπε εγώ, απ' αυτό το ποτέ και το τίποτα,
να φτιάξω μια ποίηση για πάντα».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalain, 21-3-2013
trikalanews,21-3-2013


Ενδιαφέρουσες προτάσεις διδασκαλίας στην ημερίδα

του Συνδέσμου Φιλολόγων



Μια εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας Κλιάφα, με θέμα «Διδακτική φιλολογικών μαθημάτων : οι εκπαιδευτικοί προτείνουν» και εισηγητές τους Δρ Αγαθοκλή Αζέλη και Δρ Φανή Μπαλαμώτη.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη στον εναρκτήριο χαιρετισμό της τόνισε την ανάγκη ανταλλαγής απόψεων, ώστε να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των φιλολόγων. Επιπλέον, επεσήμανε τη χρησιμότητα του να καταθέτουν εμπειρίες και προτάσεις διδασκαλίας οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.
Ο πρώτος εισηγητής Δρ Αγαθοκλής Αζέλης ανέπτυξε το θέμα «Η χρήση της εικόνας στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας. Μεθοδολογία και ενδεικτικές εφαρμογές». Αρχικά παρουσίασε το μεθοδολογικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση της εικόνας στη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ στη συνέχεια έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα αξιοποίησης της εικόνας. Ακολούθως η δεύτερη εισηγήτρια Δρ Φανή Μπαλαμώτη ανέπτυξε το θέμα "Διαθεματικές προσεγγίσεις με αφορμή τη λογοτεχνία - "Επί Ασπαλάθων"», παρουσιάζοντας μια πρόταση διδασκαλίας του ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη υπό μια διαθεματική οπτική, αξιοποιώντας ποικίλα γνωστικά αντικείμενα.
Το ακροατήριο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία ετέθησαν ερωτήματα σχετικά με τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, καθώς και ερωτήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalaola, 21-2-2013

Έκοψε την πίτα του για το 2013 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων







Παρουσία αρκετών φιλολόγων, αλλά και εκπαιδευτικών γενικότερα, έκοψε χθες το βράδυ την πίτα του ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων στις 7.30 μ. μ., στο Art Cafe «Suita».
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη και ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Βοζίκης στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν, έκαναν έναν απολογισμό δράσης της περασμένης χρονιάς, κατά την οποία διοργανώθηκαν ποικίλες ημερίδες και εκδηλώσεις, δείχνοντας τη δυναμική πορεία του Συνδέσμου.
Ευχαρίστησαν τους φιλολόγους για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και υποσχέθηκαν ότι και το 2013 ο Σύνδεσμος θα εξακολουθήσει τη δυναμική πορεία του, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο φιλόλογος Κώστας Στάθης (κιθάρα –τραγούδι), ο Γιάννης Τρικόπουλος (κιθάρα –τραγούδι) και η Όλγα Μαντά (τραγούδι). Ήταν μια βραδιά με ευχάριστη ατμόσφαιρα και εξαιρετική μουσική, που αποζημίωσε με το παραπάνω τους παρισταμένους, φιλολόγους και μη.
Η τυχερή της βραδιάς που κέρδισε το φλουρί ήταν η Αθανασία Τσιοτινού.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalanews, 21-1-2013
trikalaola

Παπαδιαμάντης στον «Μύλο των ξωτικών» από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων






Ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Της κοκκώνας το σπίτι», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλά παιδιά, αλλά και αρκετοί ενήλικες, σήμερα το μεσημέρι, παραμονή Χριστουγέννων, στον Μύλο Ματσόπουλου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μύλου των ξωτικών».
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, ενώ η Οργανωτική Γραμματέας Αλεξάνδρα Χιώτη έκανε μια σύντομη αναφορά στον συγγραφέα και το έργο του.
Οι ηθοποιοί Σία Φαράκη, Ελένη Ποζιού και Μαρία Γαδετσάκη, μέσα από μια εξαιρετική αφήγηση και σκηνική αναπαράσταση, ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη, ζωντανεύοντας σκηνές από το όμορφο αυτό διήγημα.
Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης ο Φώτης Παπανικολάου και ο Γιώργος Σπυρόπουλος, δυο παιδιά από το θεατρικό εργαστήρι της Σίας Φαράκη, τα οποία, με την εξαιρετική σκηνική τους παρουσία, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalaola 24-12-2012

trikalanews 24-12-2012


Ενδιαφέρον το αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο

από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων





«Έχω ήδη αφήσει την καρδιά μου στη γη να χτυπάει μονάχη της. (Αυτό είναι άλλωστε η ποίηση). Να μπορούν να την έχουν στις σάκες τους τα παιδιά, να την μετακινούνε οι ταξιδιώτες. Κ΄ οι πικραμένοι που ξέμειναν από ήλιο, ν΄ ακούν το φλοίσβο του μέσα της».

Με τους στίχους αυτούς του Νικηφόρου Βρεττάκου, έκανε την έναρξη του ενδιαφέροντος αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, η Πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων Γεωργία Κολοβελώνη. Ενός αφιερώματος με προσκεκλημένους δυο διακεκριμένους φιλολόγους, την κ. Χριστίνα Αργυροπούλου και τον κ. Γιάννη Κωβαίο, το οποίο διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων με αφορμή την ανακήρυξη του 2012 ως «Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου», καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.
Η κ. Αργυροπούλου, δ. φ., Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, ανέπτυξε το θέμα «Ποίηση και ποιητική στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου», επιχειρώντας μια –ομολογουμένως τεκμηριωμένη και πληρέστατη- περιδιάβαση στο σύνολο του έργου του ποιητή, διανθισμένη από αποσπάσματα του έργου του και πλούσιο οπτικό υλικό. Ακολούθως ο κ. Γιάννης Κωβαίος, φιλόλογος – συγγραφέας, ανέπτυξε το θέμα «Μεταλαμβάνοντας των αχράντων αληθανθών ‘κάτω από την Ακρόπολη’», εστιάζοντας σε ένα μοναδικό για τα ελληνικά βιβλιογραφικά δεδομένα έργο, ένα ορατόριο, τη «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη», το οποίο, όπως επεσήμανε, «συνδυάζει τον εκκλησιαστικό λόγο με την παράδοση του ηρωικού δημώδους άσματος, υφασμένο πάνω σε καμβά αρχαίας τραγωδίας». Αποσπάσματα από το έργο διάβασε η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη.
Στην εκδήλωση συνέπραξε μουσικά, προσδίδοντάς της μια ιδιαίτερη νότα, η μεικτή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή, η οποία απέδωσε ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, μελοποιημένα από δύο νέους δημιουργούς, τον Πάνο Κοσμίδη και τον Γιώργο Καγιαλίκο, πρόσφατα βραβευμένους για τη συγκεκριμένη τους δουλειά. Συμμετείχαν η καθηγήτρια Χαρούλα Σαφαρή (βιολοντσέλο) και οι μαθήτριες Μαρία Τύμπα (πιάνο), Ναταλία Γάλλου (φλάουτο), Ειρήνη Κρικώνη (κλαρινέτο), Μαρία Τσιάρα (τραγούδι).
Ο γιος του ποιητή κ. Κώστας Βρεττάκος απέστειλε χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, και στον οποίο, μεταξύ άλλων, διατύπωσε τον προβληματισμό του για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ποίηση σε μια κοινωνία ρευστή και ασταθή όπως η σημερινή, επισημαίνοντας ότι ‘τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν μικρές νησίδες πολιτισμού σε μια άνυδρη, δυστυχώς, πνευματικά εποχή’. Μιλώντας για τον πατέρα του Νικηφόρο ανέφερε ότι ‘υπήρξε ένας πολύ ταπεινός εργάτης της ποίησης’, σημειώνοντας ότι ‘η ζωή του ποιητή είναι μια συνεχής πάλη με τον καθημερινό δαίμονα, μια προσπάθεια να διασώσει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή’.
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, κ. Βασίλης Παπακώστας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Κωνσταντίνα Πράντζου, Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και ο κ. Θεόδωρος Τσέλιος, Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών, τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Αθανάσιος Νάστας και κ. Σωτήρης Αδάμος, μέλη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου, καθώς και πλήθος τρικαλινών.
Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα, με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, το οποίο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, αφού, συνδυάζοντας τον λόγο με τη μαγεία της μουσικής, κατάφερε να τους μεταδώσει λίγο από το μεγαλείο ενός ποιητή που «έγραψε τη ζωή του στο χαρτί και υπόγραψε. Μετά κοίταξε μια τη θάλασσα μια τα βουνά του κι έφυγε να πάει να βρει ένα ήσυχο μέρος να κοιμηθεί».


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalaola
27-11-2012




trikalanews

Δείτε στιγμιότυπα από το μουσικό μέρος της εκδήλωσης



Οι Τρικαλινοί φιλόλογοι έμαθαν τα… πάντα για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών!




«Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου». Το θέμα τράβηξε σα… μαγνήτης τους επιχώριους φιλολόγους, οι οποίοι έσπευσαν να δώσουν το “παρών” στην απογευματινή ημερίδα του Τρικαλινού Συνδέσμου (Κ.Ι.Π. ΚΛΙΑΦΑ, 4 μ.μ. – 8 μ.μ.).
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η κα. Αλεξάνδρα Χιώτη, οργανωτική γραμματέας του Συνδέσμου – συντονίστρια της ημερίδας. Χαιρετίζοντας η πρόεδρος κα. Γεωργία Κολοβελώνη ευχαρίστησε τους επιφανείς ομιλητές, εκφράζοντας την προσδοκία «η σημερινή ημερίδα ν’ αποτελέσει ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου».
Η κα. Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., επιστημονική υπεύθυνη των Προγραμμάτων Σπουδών Γυμνασίου, έκανε μια εισαγωγή στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα, τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
Εν συνεχεία, η κα. Ελευθερία Ζάγκα, σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για τη Νεοελληνική Γλώσσα, επικεντρώνοντας τον λόγο της στο θεωρητικό πλαίσιο, μα και σε συγκεκριμένες διδακτικές εφαρμογές.
Η έτερη ομιλήτρια κα. Βενετία Αποστολίδου, αναπλ. καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης Τμήματος ΠΤΔΕ Α.Π.Θ., υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας του Προγράμματος Λογοτεχνίας, έκανε μνεία στα καινοτόμα στοιχεία που εντοπίζονται στα νέα ΠΣ για την λογοτεχνία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Κατόπιν, ανέλυσε ένα διδακτικό σενάριο για την ενότητα της Α’ Λυκείου υπό τον τίτλο "Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση"».
Ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

Δείτε στο βίντεο τι δήλωσαν στο trikalaola.gr οι κες. Γεωργία Κολοβελώνη και Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη.



(φωτό - βίντεο)
trikalaola, 28-9-2012

Ημερίδα στα Τρίκαλα για τους Φιλολόγους

Μια ημερίδα με υψηλής ποιότητας εισηγήσεις από διακεκριμένους φιλολόγους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Φιλόλογοι του νομού.
Η ημερίδα με θέμα «Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου», διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας «Κλιάφα».
Για 4 και πλέον ώρες, οι Φιλόλογοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και ενημερώθηκαν για τις καινοτομίες που εισάγουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ) στην διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων. Η ημερίδα αφορούσε κυρίως τα νέα Π.Σ που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το Γυμνάσιο και εφαρμόζονται πιλοτικά, αλλά και το νέο Π.Σ. για τη Λογοτεχνία Λυκείου, καινοτομία που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την προηγούμενη χρονιά οι Φιλόλογοι που δίδασκαν στην Α’ Λυκείου.
Η έναρξη της ημερίδας, έγινε από την Αλεξάνδρα Χιώτη, Οργανωτική Γραμματέα του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, η οποία συντόνισε την ημερίδα.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, τόνισε μεταξύ άλλων την προσδοκία «να αποτελέσει η ημερίδα ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και για την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου», σημειώνοντας ότι «η παρουσία της επιστημονικής υπεύθυνης του έργου και μελών των ομάδων εργασίας αποτελεί εχέγγυο για μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και προσέγγιση ζητημάτων που άπτονται όχι μόνο του γνωστικού αντικειμένου, αλλά και της διδακτικής μεθόδου καθώς και της παιδαγωγικής διάστασης των καινοτομιών που εισάγονται με τα νέα Π.Σ.»
Η πρώτη ομιλήτρια, η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Καθ. Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., επιστημονική υπεύθυνη των Προγραμμάτων Σπουδών Γυμνασίου, παρουσίασε μια εισαγωγή στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Νεοελληνική Γλώσσα, την Νεοελληνική Λογοτεχνία και την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
Στη συνέχεια, η Ελευθερία Ζάγκα, δ. φ .Σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το νέο Π.Σ του Γυμνασίου για την Νεοελληνική Γλώσσα, εστιάζοντας την προσοχή της τόσο στο θεωρητικό πλαίσιο, όσο και σε συγκεκριμένες διδακτικές εφαρμογές.
Ακολούθως, η Βενετία Αποστολίδου Αναπλ. καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης Τμήματος ΠΤΔΕ Α.Π.Θ., υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας του Προγράμματος Λογοτεχνίας, μίλησε για τα καινοτόμα στοιχεία που εντοπίζονται στα νέα Π.Σ για την λογοτεχνία στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Κατόπιν, παρουσίασε ένα διδακτικό σενάριο για την ενότητα της Α' Λυκείου «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση».
Τέλος, ο Ασημάκης Φλιάτουρας Φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
Μετά τις εισηγήσεις, το ακροατήριο, έθεσε ερωτήσεις και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalanews, 30-9-2012

Βήμα διαλόγου : Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ,εφημερίδα Η ΕΡΕΥΝΑ, 27-10-2012

Η κα Γεωργία Κολοβελώνη μιλάει στο Θανάση Τσαγγαρά

Η κα Γεωργία Κολοβελώνη είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων


Είκοσι οχτώ χρόνια ενεργής παρουσίας προσμετρά ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων. Ο Σύνδεσμος συνεχίζει τη δυναμική παρουσία με τη διοργάνωση αρκετών αξιόλογων εκδηλώσεων που αγκαλιάζονται από τους φιλολόγους, αλλά και την τοπική κοινωνία.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων ιδρύθηκε το 1984. Στόχοι του είναι η προαγωγή και η ανάπτυξη των φιλολογικών επιστημών, η επιστημονική και εκπαιδευτική έρευνα, η συμβολή στη βελτίωση της Παιδείας του Ελληνικού λαού, η υποβολή προτάσεων στους αρμόδιους κρατικούς και τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση φιλολογικών θεμάτων, καθώς και την αποδοτικότερη οργάνωση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτειακών θεσμών, η καλλιέργεια της πολιτιστικής ζωής του τόπου, η συλλογή, καταγραφή, κατάταξη και έκδοση Μνημείων του λόγου και παραδοσιακών πράξεων κι ενεργειών, εθιμικής ζωής, της περιοχής, η συνοπτική έκδοση τοπικής Ιστορίας και η συνεργασία με τους αρμόδιους διοικητικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής για την καταγραφή, αξιολόγηση, βελτίωση και διαφύλαξη των τοπικών Μνημείων Τέχνης της πολιτιστικής μας ζωής και κληρονομιάς.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη αναφερόμενη στις δραστηριότητες, τις χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές που συναντούν απήχηση.
«Στόχος του Συνδέσμου είναι να αποτελέσει ένα βήμα προβληματισμού και διαλόγου, διοργανώνοντας επιμορφωτικές ημερίδες που άπτονται φιλολογικών ζητημάτων, όπως η διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων με βάση τα νέα προγράμματα Σπουδών ή με τη χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, αφιερώματα σε λογοτέχνες, θεατρικά δρώμενα, βραδιές ποίησης», σημείωσε η κα Κολοβελώνη.
Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των φιλολόγων είναι ενθαρρυντική με τη διοίκηση του Συνδέσμου να ευελπιστεί ότι θα συνεχίσουν να πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις.
«Σε εποχές που δεν ευνοούν τη συλλογικότητα είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η αίσθηση του «συνανήκειν» και της κοινής προσπάθειας», κατέληξε η πρόεδρος του Συνδέσμου.


Επί τάπητος οι νέες τεχνολογίες



Ημερίδα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων

«Προτάσεις διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε χθες το πρωί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων και οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων, με την αρωγή και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση διεξήχθη στην αίθουσα Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρίας Κλιάφα παρουσία καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τις σχολικές συμβούλους φιλολόγων κα. Ευαγγελή Κοτρώτσιου και κα. Ιουλία Κανδήλα, καθώς και από φιλόλογους διαφόρων σχολείων του νομού Τρικάλων.
Συγκεκριμένα παρουσίασαν προτάσεις διδασκαλίας με χρήση Νέων Τεχνολογιών οι: Γεωργία Κολοβελώνη (Μουσικό Σχολείο Τρικάλων), Αργύρης Νίκας (ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας), Αμαλία Ηλιάδη (3ο Γυμνάσιο Τρικάλων), Μαρία Φωτιάδου (1ο Γυμνάσιο Πύλης).
Μια καινοτόμο δράση, που αφορούσε τη διοργάνωση Σχολικών Ρητορικών Αγώνων, η οποία για πρώτη φορά έλαβε χώρα στον νομό Τρικάλων, στα πρότυπα των αγώνων επιχειρηματολογίας που διοργανώνονται σε σχολεία της Ελλάδας, αλλά κυρίως του εξωτερικού, παρουσίασε η κ. Ναυσικά Μουλά (1ο Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων).
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της ημερίδας, η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη, αφού ευχαρίστησε τους φιλολόγους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Συνδέσμου, τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και προβληματισμών που προκύπτουν κατά την καθημερινή διδακτική πράξη.
Αναφορικά με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά πρέπει να αξιοποιούνται με σαφή παιδαγωγικό σχεδιασμό ως περιβάλλοντα εργασίας, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κατάκτηση της γνώσης μέσα σε ένα πλαίσιο διερευνητικής και εποικοδομητικής μάθησης και παράλληλα να συντελούν στη δημιουργία εγγράμματων ταυτοτήτων που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πολύπλοκης και διαρκώς μεταβαλλόμενης σύγχρονης εποχής».
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος, κατά τον οποίο αναπτύχθηκε ένας ευρύτερος προβληματισμός αναφορικά με τα παιδαγωγικά οφέλη της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών, καθώς και με τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων διδασκαλίας, ειδικά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπως το Ελληνικό, που σε πολλές περιπτώσεις στερείται αναγκαίων υποδομών.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)













Όταν ο Οδυσσέας Ελύτης γίνεται (πολιτικά) επίκαιρος…








Μπορεί η χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα, να είχε προγραμματιστεί πριν από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, εντούτοις όμως συνέπεσε -άρα, κατέστη… ανέλπιστα επίκαιρη- με την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου εν όψει της κάλπης της 17ης Ιουνίου 2012.
Θέμα της, «“Ο ύπνος των Γενναίων” του Οδυσσέα Ελύτη: Το πολιτικό εκτόπισμα του ποιητικού οράματος» και εισηγητής ο κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης...

«Ο ύπνος των Γενναίων»

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων



Πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη 17-5-2012, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα, φιλολογική εκδήλωση με θέμα «“Ο ύπνος των Γενναίων” του Οδυσσέα Ελύτη: Το πολιτικό εκτόπισμα του ποιητικού οράματος», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με   τις Σχολικές Συμβούλους Φιλολόγων, κα Ευαγγελή Κοτρώτσιου και κα Ιουλία Κανδήλα, και την Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.). Εισηγητής ήταν ο κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, Διδάκτωρ Φιλολογίας - Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων - Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συνδέσμου  Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού τόνισε ότι «πρόκειται για έναν ποιητή, το πολυσχιδές έργο του οποίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νεοελληνική λογοτεχνία», ευχήθηκε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή, «να ανακαλύψουμε σήμερα τις μυστικές σχέσεις των εννοιών και να τις περπατήσουμε σε βάθος, ώστε να βγούμε σε ένα άλλο είδους ξέφωτο που είναι η Ποίηση».
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό η Σχολική  Σύμβουλος κα  Κοτρώτσιου και η κα  Κανδήλα, με τη διπλή ιδιότητα της Σχολικής Συμβούλου και της Προέδρου της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. 
Ο εισηγητής κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, αναπτύσσοντας το ενδιαφέρον και εξαιρετικά επίκαιρο θέμα του, επεσήμανε  ότι «αν η  ιστορική εξέλιξη υπακούει στη λογική της δύναμης και των σκοπιμοτήτων που υπηρετεί, η ποίηση βρίσκεται στον αντίποδά της. Υπερασπίζεται τις πηγαίες εκφράσεις της ζωής, τον πλούτο που αυτές προσφέρουν  στον ψυχικό και πνευματικό κόσμο του ανθρώπου». Παράλληλα σημείωσε ότι «η απεξάρτηση του ανθρώπου από τους μηχανισμούς της εξουσίας, η σύνδεσή του με την αλήθεια της φύσης, η ανιδιοτέλεια, ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και η απαλλαγή του από την αλλοτριωτική διάβρωση του πλούτου, αποτελούν βασικές όψεις της πολιτικής σκέψης του Ελύτη, ενταγμένες μέσα στο  ποιητικό του σύμπαν», αναφέροντας ότι  «το ποίημα αυτό, ένα ποιητικό όραμα για τη δυνατότητα αποκατάστασης του κοινωνικού βίου των ανθρώπων στη βάση του φυσικού δικαίου και της αγνότητας που αυτό επιτάσσει, αποτελεί ταυτόχρονα και έναν πολιτικό οδηγό, όχι με τον τρόπο που τον εννοούν οι φορείς της εξουσίας (κόμματα κτλ), αλλά με τον τρόπο που τον εννοεί η αληθινή ποίηση – έναν οδηγό για την πραγμάτωση της συνολικής ελευθερίας , για να λάβουνε εκδίκηση τα όνειρα της ανθρωπότητας και του κάθε ανθρώπου χωριστά». 
 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)


«Ο ύπνος των Γενναίων» στα Τρίκαλα
Στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα» στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε απόψε Φιλολογική εκδήλωση με θέμα, «Ο ύπνος των Γενναίων» του Οδυσσέα Ελύτη-Το πολιτικό εκτόπισμα του ποιητικού οράματος».
Την εκδήλωση, συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Ν. Τρικάλων και η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.).
Εισηγητής ήταν ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, Διδάκτωρ Φιλολογίας - Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων - Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού τόνισε ότι «πρόκειται για έναν ποιητή, το πολυσχιδές έργο του οποίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νεοελληνική λογοτεχνία», ευχήθηκε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή, «να ανακαλύψουμε σήμερα τις μυστικές σχέσεις των εννοιών και να τις περπατήσουμε σε βάθος, ώστε να βγούμε σε ένα άλλο είδους ξέφωτο που είναι η Ποίηση»...


Ημερίδα αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, www.trikalaola.gr, 25/3/2012 (*, *)







Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία αρκετών φιλολόγων, αλλά και του ευρύτερου κοινού της πόλης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων, αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη επισημαίνοντας τη διαχρονική αξία του έργου του σκιαθίτη πεζογράφου, υπενθύμισε τη ρήση του Οδυσσέα Ελύτη ότι " η μεγάλη τέχνη βρίσκεται οπουδήποτε ο άνθρωπος κατορθώνει ν' αναγνωρίζει τον εαυτό του και να τον εκφράζει με πληρότητα μες στο ελάχιστο", τονίζοντας ότι η μαγεία του Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο ότι, κατά τον Ελύτη, «δε ζητά να τεντώσει τα νεύρα μας, να σείσει πύργους και να επικαλεστεί τέρατα. Οι νύχτες του, ελαφρές σαν το γιασεμί, ακόμη κι όταν περιέχουν τρικυμίες, πέφτουν επάνω στην ψυχή μας σαν μεγάλες πεταλούδες που αλλάζουν ολοένα θέση, αφήνοντας μια στιγμή να δούμε στα διάκενα τη χρυσή παραλία όπου θα μπορούσαμε να ‘χαμε περπατήσει χωρίς βάρος, χωρίς αμαρτία. Είναι εκεί που βρίσκεται το μεγάλο μυστικό, αυτό το “θα μπορούσαμε” είναι ο οίακας που δε γίνεται να γυρίσει, μόνο μας αφήνει με το χέρι μετέωρο ανάμεσα πίκρα και γοητεία, προσδοκώμενο και άφταστο». “Σα να ‘χανε ποτέ τελειωμό τα πάθια και οι καημοί του κόσμου”…
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Βοζίκης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, παρουσιάζοντας ευσύνοπτα αλλά με πληρότητα σημαντικές πτυχές του έργου του και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποιητικής γραφής του.
Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Αναστάσιου Στέφου, δ.φ., Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, με θέμα «Η διδασκαλία του Παπαδιαμάντη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η κ. Γεωργία Χαριτίδου, δ.φ., Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία μίλησε για τις «Γυναικείες μορφές στα Αθηναϊκά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
Η τρίτη εισηγήτρια, κ. Μαίρη Μαργαρώνη, Φιλόλογος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος- Υποψ. Διδ. Κοινωνικής Ιστορίας, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Ερευνών για τον Αντισημιτισμό στο Βερολίνο, ανέπτυξε το θέμα «Η ‘συκοφαντία του αίματος’ στην Κέρκυρα του 1891 και η λογοτεχνική της επεξεργασία από τον Παπαδιαμάντη στο διήγημα ‘Ο αντίκτυπος του νου’».
Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσε η ηθοποιός Αντονέλλα Χήρα, η οποία διάβασε με αισθαντικό τρόπο, αποδίδοντας με ενάργεια την ποιητική γλώσσα του Παπαδιαμάντη, ένα από τα ωραιότερα διηγήματα που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το «Μοιρολόγι της φώκιας».
Όπως επισημάνθηκε από το κοινό, το οποίο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την ημερίδα, η ποιότητα των εισηγήσεων ήταν πολύ υψηλή, αφού οι ομιλητές ανέπτυξαν με πληρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση τα θέματά τους. Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ετέθησαν από το κοινό ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)


Αισθαντικές αναγνώσεις ποιημάτων στη Βραδιά Ποίησης




Ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων πολλοί τρικαλινοί, οι οποίοι παρευρέθησαν στη βραδιά ποίησης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στις 21-3-2012, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες»...
Στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου οι παρευρισκόμενοι διάβασαν το αγαπημένο τους ποίημα και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέρουσες ποιητικές φωνές και αισθαντικές αναγνώσεις ποιημάτων. Τη βραδιά συντόνισαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη και ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Βοζίκης. Η πρόεδρος του Συνδέσμου, μνημονεύοντας τα λόγια τού σημαντικού συμπολίτη ποιητή Ηλία Κεφάλα, ανέφερε ότι «αν ποίηση, συνεχίζει να είναι στη χώρα μας και σήμερα μία απόμερη, απόκρυφη και, σχεδόν, αποκλεισμένη πραγματικότητα, με την έννοια ότι δεν εκδηλώνεται ένα αναφανδόν σημαντικό ενδιαφέρον τού κοινού γι' αυτήν, ωστόσο σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί μια αναγκαιότητα παραμυθίας, ένα παιχνίδι αναγνώσεων, μια συνεχή αναζήτηση τρόπων της γλώσσας και του βλέμματος».
Ακούστηκαν ποιήματα πολλών ποιητών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η Κική Δημουλά, ο Ηλίας Κεφάλας, ο Γιάννης Πατίλης.
Ιδιαίτερη νότα στη βραδιά έδωσε η παρουσία αρκετών μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, οι οποίοι διάβασαν αγαπημένα τους ποιήματα και απέδειξαν στην πράξη ότι η ποίηση μπορεί να αφορά και να ενδιαφέρει τους νέους, αφού είναι αυτοί που με περισσή ευαισθησία αφουγκράζονται τους πλέον ανεπαίσθητους ήχους, πίσω από την επιφάνεια των πραγμάτων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)





«Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση», εφ. Έρευνα, 22/3/2012

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλολόγων Τρικάλων

Ποίηση μελοποιημένη ή μη είναι ικανή να εγείρει τις αισθήσεις. Να αποτυπώσει συναισθήματα, να περιγράψει καταστάσεις, να κεντρίσει τα βλέμματα, να ξυπνήσει ευαισθησίες.
Πόσες φορές διαβάζοντας ή ακόμη και απαγγέλοντας ένα ποίημα δεν έχουμε δακρύσει, δεν ξύπνησαν μέσα μας προσωπικά βιώματα, δεν αποτέλεσε την αφορμή για να ξυπνήσουν μέσα μας θύμησες του παρελθόντος;
Για πολλούς ίσως αρκετές, αφού τα ποιήματα στις περισσότερες των περιπτώσεων ξυπνούν ευαισθησίες και αγγίζουν τις καρδιές των ανθρώπων.
Στην Ελλάδα από την αρχαιότητα η Τέχνη ήταν συνυφασμένη με την παιδεία. Η ποίηση ευδοκίμησε ως η κορυφαία των Τεχνών. Ποιητές πολλοί και μεγάλοι κατέγραψαν το πάθος της ενεργού ζωής μέσα από τη θύελλα και τη γαλήνη των προσωπικών τους στιγμών ή μέσα από τα ιστορικά κοινωνικά ή πολιτικά γεγονότα, κρατώντας εύστοχα την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, το προσωπικό και το κοινωνικό.
Από τον πλούτο που μας κομίζει η ελληνική ποίηση είναι ολοφάνερη η αξία της ως φορέας πολιτισμού και κατά συνέπεια ως πρόταση πολιτισμού για το σήμερα και όχι μόνο.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιόρτασαν χθες ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνει μια βραδιά ποίησης, η οποία απευθυνόταν όχι μόνο στους φιλολόγους, αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό της πόλης.
Κατά την εκδήλωση οι συμμετέχοντες απήγγειλαν ποιήματα γνωστών ποιητών, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την Τέχνη που συγκινεί και σαγηνεύει τις αισθήσεις.
Προλογίζοντας την εκδήλωση η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων τα λόγια του σημαντικού συμπολίτη ποιητή Ηλία Κεφάλα.
«Αν η ποίηση συνεχίζει να είναι στη χώρα μας και σήμερα μία απόμερη, απόκρυφη και, σχεδόν, αποκλεισμένη πραγματικότητα, με την έννοια ότι δεν εκδηλώνεται ένα αναφανδόν σημαντικό ενδιαφέρον τού κοινού γι’ αυτήν, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αποτελεί, σήμερα περισσότερο από ποτέ, μια αναγκαιότητα παραμυθίας, ένα παιχνίδι αναγνώσεων, μια συνεχής αναζήτηση τρόπων της γλώσσας και του βλέμματος».


Ενδιαφέρουσα ημερίδα απόψε για τους φιλόλογους Τρικάλων και Καρδίτσας

www.trikalaola.gr, 16/3/2012

Ημερίδα για τη Νεοελληνική γλώσσα της Α’ Λυκείου, πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού "Κλιάφα" στα Τρίκαλα.
Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και... διάρκεια πάνω από 2 ώρες. Στην ημερίδα έγινε η παρουσίαση του προγράμματος σπουδών για το μάθημα και πως αυτό θα είναι υλοποιήσιμο στα σχολεία με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.
Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων κα Ιουλία Κανδήλα σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Καρδίτσας κ.Θωμά Μπεχλιβάνη και τους Συνδέσμους Φιλολόγων των Ν. Τρικάλων και Καρδίτσας, οργάνωσαν την ημερίδα.
Εισηγητής ήταν ο κ. Κώστας Ντίνας, καθηγητής Γλωσσολογίας –Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής σύνταξης του νέου προγράμματος σπουδών.
Δείτε το σχετικό βιντεάκι με την δήλωση μέλους του Δ.Σ. του συνδέσμου φιλολόγων Τρικάλων και τις σχετικές φωτογραφίες από την εκδήλωση.






Κοπή πίτας του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων 









Σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, παρουσία πολλών φιλολόγων, αλλά και φίλων του Συνδέσμου,  έκοψε  την πρωτοχρονιάτικη πίτα του,  την Κυριακή το βράδυ στη «Σουίτα», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γεωργία Κολοβελώνη, εκφράζοντας τις ευχές του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «σε μια εποχή που δεν ευνοεί, δυστυχώς, τη συλλογικότητα, αλλά προκρίνει τον ατομικισμό και την εσωστρέφεια, ο Σύνδεσμος έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο, στο οποίο χρειάζεται αρωγούς όλους τους φιλολόγους», τους οποίους  κάλεσε να πλαισιώσουν τις προσπάθειες του Συνδέσμου, συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις και καταθέτοντας προβληματισμούς και προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα βήμα γόνιμου και ουσιαστικού  διαλόγου.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο  ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χρήστος Βοζίκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους και τους κάλεσε να  συνδράμουν στην προσπάθεια του Συνδέσμου.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν οι :  Παναγιώτης Μαγκλάρας (πιάνο), Σωτήρης Μπαλλάς (κιθάρα – τραγούδι),  Χρήστος Βοζίκης (μπουζούκι – τραγούδι), Θωμάς Ρίζος (κιθάρα – τραγούδι), Λιάνα Μήνια (τραγούδι), Παναγιώτης Μπερλής (πιάνο –τραγούδι).
Παρόντες στην  εκδήλωση ήταν και ο κ. Θεόδωρος Νημάς, τέως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, μέλη του Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.  Τρικάλων, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Παπακώστας Βασίλειος, ο Διευθυντής του 8ου Λυκείου κ. Κολοβός Νικόλαος, ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύλης κ. Πανάγος Βασίλειος και ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας κ. Νίκας Αργύρης.
Παρευρέθησαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Παπαβασιλείου Άννα, κ. Χιώτη Αλεξάνδρα, κ. Τριάντης Χριστόφορος, κ. Μπακατσή Γεωργία, κ. Παπαχρήστου Λιάνα.
Η τυχερή της βραδιάς που κέρδισε το φλουρί ήταν η κ. Ζιώγα Ελένη.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

www.trikalanews.gr, 16/1/2012

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, μετά τις αρχαιρεσίες της 4ης Δεκεμβρίου 2011, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σήμερα σε Σώμα με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Γεωργία Κολοβελώνη
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Βοζίκης
Γενική Γραμματέας: Άννα Παπαβασιλείου
Οργανωτική Γραμματέας: Αλεξάνδρα Χιώτη
Ειδικός Γραμματέας: Χριστόφορος Τριάντης
Ταμίας: Γεωργία Μπακατσή
Έφορος Βιβλιοθήκης: Λιάνα Παπαχρήστου

Αναπληρωματικά μέλη
Αργύρης Νίκας
Αντιγόνη Γιώτα
Γιάννης Παππάς

Σκοπός του Συνδέσμου είναι η κατά το δυνατόν παρέμβασή του σε ζητήματα που άπτονται της φιλολογίας και του διδακτικού έργου των φιλολόγων, αλλά και η εν γένει παρέμβασή του στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, θα ήταν επιθυμητή η ενεργή συμμετοχή και η δραστηριοποίηση όλων των φιλολόγων μέσω του Συνδέσμου.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.filologoi.gr λειτουργεί το επίσημο Forum του Συνδέσμου, μέσω του οποίου μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα βήμα γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου για θέματα φιλολογικά ή γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, οι φιλόλογοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην διεύθυνση filologoi.trikala@gmail.com

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

 http://www.trikalanews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η "Φαίδρα" και η "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΛΕΣΙΟΣ