Ενδιαφέρουσες προτάσεις διδασκαλίας στην ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων



Μια εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας Κλιάφα, με θέμα «Διδακτική φιλολογικών μαθημάτων : οι εκπαιδευτικοί προτείνουν» και εισηγητές τους Δρ Αγαθοκλή Αζέλη και Δρ Φανή Μπαλαμώτη.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη στον εναρκτήριο χαιρετισμό της τόνισε την ανάγκη ανταλλαγής απόψεων, ώστε να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των φιλολόγων. Επιπλέον, επεσήμανε τη χρησιμότητα του να καταθέτουν εμπειρίες και προτάσεις διδασκαλίας οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.
Ο πρώτος εισηγητής Δρ Αγαθοκλής Αζέλης ανέπτυξε το θέμα «Η χρήση της εικόνας στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας. Μεθοδολογία και ενδεικτικές εφαρμογές». Αρχικά παρουσίασε το μεθοδολογικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση της εικόνας στη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ στη συνέχεια έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα αξιοποίησης της εικόνας. Ακολούθως η δεύτερη εισηγήτρια Δρ Φανή Μπαλαμώτη ανέπτυξε το θέμα "Διαθεματικές προσεγγίσεις με αφορμή τη λογοτεχνία - "Επί Ασπαλάθων"», παρουσιάζοντας μια πρόταση διδασκαλίας του ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη υπό μια διαθεματική οπτική, αξιοποιώντας ποικίλα γνωστικά αντικείμενα.
Το ακροατήριο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία ετέθησαν ερωτήματα σχετικά με τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, καθώς και ερωτήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalaola, 21-2-2013

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η "Φαίδρα" και η "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΛΕΣΙΟΣ