Ημερίδα για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών



Μια ημερίδα με υψηλής ποιότητας εισηγήσεις από διακεκριμένους φιλολόγους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Φιλόλογοι του νομού.
Η ημερίδα με θέμα «Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου», διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας «Κλιάφα».
Για 4 και πλέον ώρες, οι Φιλόλογοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και ενημερώθηκαν για τις καινοτομίες που εισάγουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ) στην διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων. Η ημερίδα αφορούσε κυρίως τα νέα Π.Σ που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το Γυμνάσιο και εφαρμόζονται πιλοτικά, αλλά και το νέο Π.Σ. για τη Λογοτεχνία Λυκείου, καινοτομία που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την προηγούμενη χρονιά οι Φιλόλογοι που δίδασκαν στην Α’ Λυκείου.
Η έναρξη της ημερίδας, έγινε από την Αλεξάνδρα Χιώτη, Οργανωτική Γραμματέα του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, η οποία συντόνισε την ημερίδα.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, τόνισε μεταξύ άλλων την προσδοκία «να αποτελέσει η ημερίδα ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και για την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου», σημειώνοντας ότι «η παρουσία της επιστημονικής υπεύθυνης του έργου και μελών των ομάδων εργασίας αποτελεί εχέγγυο για μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και προσέγγιση ζητημάτων που άπτονται όχι μόνο του γνωστικού αντικειμένου, αλλά και της διδακτικής μεθόδου καθώς και της παιδαγωγικής διάστασης των καινοτομιών που εισάγονται με τα νέα Π.Σ.»
Η πρώτη ομιλήτρια, η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Καθ. Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., επιστημονική υπεύθυνη των Προγραμμάτων Σπουδών Γυμνασίου, παρουσίασε μια εισαγωγή στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Νεοελληνική Γλώσσα, την Νεοελληνική Λογοτεχνία και την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
Στη συνέχεια, η Ελευθερία Ζάγκα, δ. φ .Σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το νέο Π.Σ του Γυμνασίου για την Νεοελληνική Γλώσσα, εστιάζοντας την προσοχή της τόσο στο θεωρητικό πλαίσιο, όσο και σε συγκεκριμένες διδακτικές εφαρμογές.
Ακολούθως, η Βενετία Αποστολίδου Αναπλ. καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης Τμήματος ΠΤΔΕ Α.Π.Θ., υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας του Προγράμματος Λογοτεχνίας, μίλησε για τα καινοτόμα στοιχεία που εντοπίζονται στα νέα Π.Σ για την λογοτεχνία στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Κατόπιν, παρουσίασε ένα διδακτικό σενάριο για την ενότητα της Α' Λυκείου «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση».
Τέλος, ο Ασημάκης Φλιάτουρας Φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
Μετά τις εισηγήσεις, το ακροατήριο, έθεσε ερωτήσεις και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)

trikalanews, 30-9-2012


Οι Τρικαλινοί φιλόλογοι έμαθαν τα… πάντα για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών!

«Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου». Το θέμα τράβηξε σα… μαγνήτης τους επιχώριους φιλολόγους, οι οποίοι έσπευσαν να δώσουν το “παρών” στην απογευματινή ημερίδα του Τρικαλινού Συνδέσμου (Κ.Ι.Π. ΚΛΙΑΦΑ, 4 μ.μ. – 8 μ.μ.).
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η κα. Αλεξάνδρα Χιώτη, οργανωτική γραμματέας του Συνδέσμου – συντονίστρια της ημερίδας. Χαιρετίζοντας η πρόεδρος κα. Γεωργία Κολοβελώνη ευχαρίστησε τους επιφανείς ομιλητές, εκφράζοντας την προσδοκία «η σημερινή ημερίδα ν’ αποτελέσει ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου».
Η κα. Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., επιστημονική υπεύθυνη των Προγραμμάτων Σπουδών Γυμνασίου, έκανε μια εισαγωγή στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα, τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
Εν συνεχεία, η κα. Ελευθερία Ζάγκα, σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για τη Νεοελληνική Γλώσσα, επικεντρώνοντας τον λόγο της στο θεωρητικό πλαίσιο, μα και σε συγκεκριμένες διδακτικές εφαρμογές.
Η έτερη ομιλήτρια κα. Βενετία Αποστολίδου, αναπλ. καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης Τμήματος ΠΤΔΕ Α.Π.Θ., υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας του Προγράμματος Λογοτεχνίας, έκανε μνεία στα καινοτόμα στοιχεία που εντοπίζονται στα νέα ΠΣ για την λογοτεχνία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Κατόπιν, ανέλυσε ένα διδακτικό σενάριο για την ενότητα της Α’ Λυκείου υπό τον τίτλο "Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση"».
Ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

Δείτε στο βίντεο τι δήλωσαν στο trikalaola.gr οι κες. Γεωργία Κολοβελώνη και Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η "Φαίδρα" και η "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΛΕΣΙΟΣ