Αισθαντικές αναγνώσεις ποιημάτων στη Βραδιά Ποίησης
Ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων πολλοί τρικαλινοί, οι οποίοι παρευρέθησαν στη βραδιά ποίησης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στις 21-3-2012, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες»...
Στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου οι παρευρισκόμενοι διάβασαν το αγαπημένο τους ποίημα και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέρουσες ποιητικές φωνές και αισθαντικές αναγνώσεις ποιημάτων. Τη βραδιά συντόνισαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη και ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Βοζίκης. Η πρόεδρος του Συνδέσμου, μνημονεύοντας τα λόγια τού σημαντικού συμπολίτη ποιητή Ηλία Κεφάλα, ανέφερε ότι «αν ποίηση, συνεχίζει να είναι στη χώρα μας και σήμερα μία απόμερη, απόκρυφη και, σχεδόν, αποκλεισμένη πραγματικότητα, με την έννοια ότι δεν εκδηλώνεται ένα αναφανδόν σημαντικό ενδιαφέρον τού κοινού γι' αυτήν, ωστόσο σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί μια αναγκαιότητα παραμυθίας, ένα παιχνίδι αναγνώσεων, μια συνεχή αναζήτηση τρόπων της γλώσσας και του βλέμματος».
Ακούστηκαν ποιήματα πολλών ποιητών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η Κική Δημουλά, ο Ηλίας Κεφάλας, ο Γιάννης Πατίλης.
Ιδιαίτερη νότα στη βραδιά έδωσε η παρουσία αρκετών μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, οι οποίοι διάβασαν αγαπημένα τους ποιήματα και απέδειξαν στην πράξη ότι η ποίηση μπορεί να αφορά και να ενδιαφέρει τους νέους, αφού είναι αυτοί που με περισσή ευαισθησία αφουγκράζονται τους πλέον ανεπαίσθητους ήχους, πίσω από την επιφάνεια των πραγμάτων.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Συντάκτης: Γεωργία Κολοβελώνη)
«Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση», εφ. Έρευνα, 22/3/2012
Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλολόγων Τρικάλων
Ποίηση μελοποιημένη ή μη είναι ικανή να εγείρει τις αισθήσεις. Να αποτυπώσει συναισθήματα, να περιγράψει καταστάσεις, να κεντρίσει τα βλέμματα, να ξυπνήσει ευαισθησίες.Πόσες φορές διαβάζοντας ή ακόμη και απαγγέλοντας ένα ποίημα δεν έχουμε δακρύσει, δεν ξύπνησαν μέσα μας προσωπικά βιώματα, δεν αποτέλεσε την αφορμή για να ξυπνήσουν μέσα μας θύμησες του παρελθόντος;
Για πολλούς ίσως αρκετές, αφού τα ποιήματα στις περισσότερες των περιπτώσεων ξυπνούν ευαισθησίες και αγγίζουν τις καρδιές των ανθρώπων.
Στην Ελλάδα από την αρχαιότητα η Τέχνη ήταν συνυφασμένη με την παιδεία. Η ποίηση ευδοκίμησε ως η κορυφαία των Τεχνών. Ποιητές πολλοί και μεγάλοι κατέγραψαν το πάθος της ενεργού ζωής μέσα από τη θύελλα και τη γαλήνη των προσωπικών τους στιγμών ή μέσα από τα ιστορικά κοινωνικά ή πολιτικά γεγονότα, κρατώντας εύστοχα την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, το προσωπικό και το κοινωνικό.
Από τον πλούτο που μας κομίζει η ελληνική ποίηση είναι ολοφάνερη η αξία της ως φορέας πολιτισμού και κατά συνέπεια ως πρόταση πολιτισμού για το σήμερα και όχι μόνο.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιόρτασαν χθες ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνει μια βραδιά ποίησης, η οποία απευθυνόταν όχι μόνο στους φιλολόγους, αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό της πόλης.
Κατά την εκδήλωση οι συμμετέχοντες απήγγειλαν ποιήματα γνωστών ποιητών, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την Τέχνη που συγκινεί και σαγηνεύει τις αισθήσεις.
Προλογίζοντας την εκδήλωση η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων τα λόγια του σημαντικού συμπολίτη ποιητή Ηλία Κεφάλα.
«Αν η ποίηση συνεχίζει να είναι στη χώρα μας και σήμερα μία απόμερη, απόκρυφη και, σχεδόν, αποκλεισμένη πραγματικότητα, με την έννοια ότι δεν εκδηλώνεται ένα αναφανδόν σημαντικό ενδιαφέρον τού κοινού γι’ αυτήν, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αποτελεί, σήμερα περισσότερο από ποτέ, μια αναγκαιότητα παραμυθίας, ένα παιχνίδι αναγνώσεων, μια συνεχής αναζήτηση τρόπων της γλώσσας και του βλέμματος».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου