Στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων

http://www.trikalacity.gr/art/sto-politistiko-kentro-kalampakas-eortastike-i-pagkosmia-imera-poiisis
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την οποία καθιέρωσε η Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας-αρχή της άνοιξης.
Το 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας μάλιστα στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό, την ίδια χρονιά.
Την Κυριακή λοιπόν το βράδυ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων ετοίμασε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην ελληνική ποίηση που περιλάμβανε μια αναδρομή από την ομηρική εποχή ως τις μέρες μας.
Ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα με τους ίδιους τους ποιητές να διαβάζουν τα ποιήματά τους ή άλλους να τα απαγγέλουν και μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών που έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι καλλιτέχνες.
Επίσης, αρκετοί απάγγειλαν «ζωντανά» ποιήματα κυρίως του εικοστού αιώνα ενώ ερμήνευσαν αποσπάσματα και οι: Ιφιγένεια Καραγκούνη, Φώτης Πάλλας και Αντώνης Λαγούδης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ποιητή Νίκο Καββαδία, τιμώμενο πρόσωπο του φετινού εορτασμού, πολλά έργα του οποίου έχουν μελοποιηθεί.
Τη φιλολογική επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχαν οι φιλόλογοι κ.κ. Σπύρος Βλιώρας, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων και Αθηνά Νικολογιάννη ενώ μουσική έπαιξαν ο Σπύρος Βλιώρας (πιάνο) και ο Κώστας Δριτσέλης (κιθάρα).
Την οργανωτική επιμέλεια είχε η κ. Έφη Δούλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμπάκας κ. Βύρωνα Μπουτίνα ο οποίος συγχάρηκε τους συντελεστές της εκδήλωσης και με μια αναφορά του προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων κ. Ευθύμιου Κουφογιάννη ο οποίος κατέληξε μεταξύ άλλων μ’ έναν ορισμό της ποίησης, σύμφωνα με την Κική Δημουλά: «Ένα ποίημα λοιπόν είναι η διπλή ζωή των λέξεων, ο κρυμμένος ερωτισμός τους και η λαγνεία τους για παρθένα οράματα.
Είναι ο τυχοδιώκτης των λέξεων, η πλεονεξία τους: κάθε τόσο εγκαταλείπουν τη μετριότητα της χρήσης τους και ακολουθώντας δυσανάγνωστους χάρτες, που χάραξε ανώνυμη ανησυχία, ψάχνουν, σκάβουν να βρουν φλέβες χρυσού λυτρωτικού ρόλου.
Κι αλλιώς ο ίδιος ορισμός: βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί που κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δένδρο. Αυτό είναι το ποίημα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η "Φαίδρα" και η "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΛΕΣΙΟΣ