Ημερίδα για τη διδακτική του μαθήματος των Λατινικών

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων διοργανώνει ημερίδα για τη διδακτική των Λατινικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (για τη χρησιμότητα/αναγκαιότητα διδασκαλίας τους, τον τρόπο, τη μέθοδο και το περιεχόμενο της διδακτικής προσέγγισής τους).
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρίας Κλιάφα (Θεμιστοκλέους 12, Τρίκαλα), την Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010, ώρα 6 μ.μ., σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα :

Ώρα: 18:00-18:30
Εισηγητής: Σπυρίδων Βλιώρας, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Θέμα: «Διδακτική πρόταση: διδασκαλία μιας ενότητας του σχολικού βιβλίου με τη χρήση του διαδικτύου».

Ώρα:18:30-19:00
Εισηγητής: Βασίλειος Φυντίκογλου, Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Θέμα: «Περί της διδασκαλίας της λατινικής γλώσσας: η παθολογία του μαθήματος και κάποιες αναθεωρητικές σκέψεις».

Ώρα: 19:00-19:30
Εισηγητής: Θεόδωρος Παπαγγελής, Καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cambridge.
Θέμα: «Λατινικά στο σχολείο: ένα ζήτημα αρχαιογνωσίας και αυτογνωσίας».

Ώρα: 19:30-20:00
Ερωτήσεις - Συζήτηση


Στους συναδέλφους που θα παραστούν θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης της ημερίδας.
Σύμφωνα και με την επιθυμία των δύο καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καλό θα ήταν να ενθαρρύνουμε και τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης Β' και Γ' Λυκείου (κι όχι μόνο) να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν με ερωτήσεις/παρεμβάσεις τους...


Ο κ. Μιχαήλ Πασχάλης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συν-συγγραφέας του σχολικού βιβλίου Λατινικών της β' και γ' Λυκείου δε θα μπορέσει να παραστεί. Συζητήσαμε τη δυνατότητα παρέμβασής του με ένα πρόγραμμα επικοινωνίας μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή/ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο (Skype), υπάρχουν όμως αντικειμενικές και προς το παρόν αξεπέραστες δυσκολίες. Θα παρακαλούσα τους συναδέρφους να προτείνουν, αν γνωρίζουν, χώρους σχετικούς (με γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο), ώστε στο μέλλον να αξιοποιούμε και ομιλητές που αδυνατούν να έχουν φυσική παρουσία στο Νομό μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει έρθει σε επαφή με πολλούς δυνητικούς ομιλητές/επιμορφωτές, ανακύπτουν όμως προβλήματα μετακίνησης/παραμονής...

Βιογραφικά σημειώματα

Παπαγγελής Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο 1975) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο St John’s College του Πανεπιστημίου του Cambridge, του οποίου είναι διδάκτωρ (1985). Σήμερα είναι καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στην περιοχή της αυγούστειας γραμματείας, της ελληνιστικής ποίησης και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Trends in Classics και του περιοδικού Ελληνικά.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει:

Σώματα που αλλάξαν τη θωριά τους. Διαδρομές στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2009
ΠανωΣτάΦυλα, Νεφέλη 2008
Η Ρώμη και ο κόσμος της, Θεσσαλονίκη 2005
Ο Ελικώνας και το μουσείο, Πατάκη 2005, [επιμέλεια]
Οβιδίου Ερωτική Τέχνη. Μετάφραση και ένα δοκίμιο για λατίνους εραστές, Αθήνα 2000
Από τη βουκολική ουτοπία στην πολιτική ουτοπία, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1996
Η Ποιητική των Ρωμαίων Nεωτέρων: προϋποθέσεις και προεκτάσεις, Αθήνα 1994
Propertius: A Hellenistic Poet on Love and Death, Cambridge 1987Επιμελήθηκε εκδόσεις συλλογικών τόμων

Brill’s Companion to Apollonius Rhodius (με τον Antonios Rengakos), Leiden 2001, 2η έκδ. 2008
Brill’s Companion to Greek and Latin Pastoral (με τον Marco Fantuzzi), Leiden 2006.Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξένα και ελληνικά φιλολογικά περιοδικά.

Φυντίκογλου Βασίλειος

Ο Βασίλης Φυντίκογλου γεννήθηκε στον Πειραιά (1965) και σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε προπτυχιακό (1983- 1987) και σε μεταπτυχιακό (1987-1996) επίπεδο. Αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1996. Από τον Νοέμβριο του 1998 υπηρετεί ως μέλος Δ.Ε.Π. Λατινικής Φιλολογίας στο ίδιο Τμήμα (έως τον Αύγ. 2006 ως Λέκτορας και έκτοτε ως Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία).
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνιστική και αυγούστεια ποίηση, με έμφαση στις διακειμενικές σχέσεις που αναπτύσσονται στη λογοτεχνία των δύο περιόδων, ο Καλλίμαχος, το επύλλιο, η μεταφραστική θεωρία και πράξη στη λατινική γραμματεία, η ρωμαϊκή προσευχή και η διδακτική της Κλασικής Γραμματείας.
Έχει συγγράψει τα βιβλία:

Αλεξανδρινή Μούσα, Gutenberg 2008
Βιργιλίου Βουγονία. Το επύλλιο του Αρισταίου στα Γεωργικά, Αθήνα: Στιγμή 2007
Βιργίλιος, University Studio Press 2005 [επιμέλεια]
"Ταπεινή Φιλοξενία": μορφή και λειτουργία του μοτίβου στον καλλιμαχικό και ρωμαϊκό νεοτερισμό. Διδακτορική διατριβή, Θεσσαλονίκη 1996 (δημοσιευμένη από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, Ενυάλειο Κληροδότημα)
Η νέα κωμωδία στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, Καρδαμίτσα 1994, [μετάφραση]

Διαβάστε τις εισηγήσεις από την Ημερίδα (12/3/2010):

Σπυρίδων Βλιώρας, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θέμα: «Διδακτική πρόταση: διδασκαλία μιας ενότητας του σχολικού βιβλίου με τη χρήση του διαδικτύου».

Βασίλειος Φυντίκογλου, Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θέμα: «Περί της διδασκαλίας της λατινικής γλώσσας: η παθολογία του μαθήματος και κάποιες αναθεωρητικές σκέψεις».

Θεόδωρος Παπαγγελής, Καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θέμα: «Λατινικά στο σχολείο: ένα ζήτημα αρχαιογνωσίας και αυτογνωσίας».

Δείτε τα βίντεο από την Ημερίδα (12/3/2010):


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η "Φαίδρα" και η "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΛΕΣΙΟΣ